Een vaak gebruikt systeem (wereldwijd) in de zwembadbouw is het bouwkundig aanleggen van een zwembad. Typerend hieraan is het werken met beton, snelbouwblokken, bekistingen. Hierbij komt heel wat handwerk aan te pas.
We kunnen binnen dit segment van zwembadbouw kiezen voor een aantal bouwsystemen
- volledig storten van van bodem en wanden in beton
- stapelen van holle blokken in geperst beton of isolatiemateriaal en deze vervolgens volstorten met beton
- metselen van holle betonblokken op een bodemplaat van gestort beton.
Ieder van deze systemen heeft zijn voor- en nadelen
Dankzij onze jarenlange ervaring in de bouw van baden, klein en groot, verkiezen wij om projecten uit te voeren als gemetste constructies. Dit biedt ons volgende voordelen ten opzichte van andere bouwsystemen.
Volledige bouwvrijheid
Iedere vorm en afmeting is mogelijk, zelfs rondingen en romeinse trappen.
Snelle plaatsing
Dankzij de holle blokken kunnen wij een zwembad in 1 tot 2 dagen opmetselen.
Goedkoop aan bouwmaterialen
Geen dure bekisting nodig.
Geen blaasvorming achter de folie
Het waterdoorlatende vermogen van holle betonblokken geeft blaasvorming achter de folie geen kans wanneer we rond het metselwerk draineren. We kunnen zo steeds waterdruk achter de folie afvoeren.
Prijsbesparing bij zelfbouw
Een handige doe-het-zelver kan deze constructie eigenhandig realiseren, wat een stuk in de prijs doet.
Lange levensduur
Vervolgens is waterdichting in een zwembad één van de belangrijkste punten. Bij het aanleggen van een bouwkundig zwembad kiezen we meestal voor het waterdicht maken van de bouwkundige constructie in een aparte fase van de bouwfase.
Hier kan gekozen worden voor een folie of een waterdichte betegeling van het zwembad. Omdat we in België moeten rekening houden met vorst aan de waterlijn opteren we bij ZWEM+ steeds voor een waterdichting met folie of Liner. Specifieke vragen rond betegeling van zwembaden kunnen we bespreken om de haalbaarheid te bekijken.
Zwembadfolies zijn er in verschillende soorten, kleuren en kwaliteiten. Levensduur, uv- en chloorbestendigheid en garantie zijn belangrijke factoren wanneer we de keuze van folie maken.
Binnen een standaard ZWEM+ project kiezen wij steeds voor een waterdichting in TPO. Dit is een folie die ons een langere levensduur biedt dan de gekende PVC-folies. Door dat deze folie kleurvast en UV-bestendig is in massa heeft deze folie een onevenaarbaar voordeel ten opzichte van PVC-folies. Dit maakt dat wij er naar streven om steeds 10 jaar garantie op de volledige waterdichting te bieden.
Kortom, kiezen voor een bouwkundig bad is kiezen voor een project op maat gebouwd voor het leven.
Een bouwkundig project
Wanneer we bij ZWEM+ een zwembad aanbieden als bouwkundig project, start alles met een degelijke bespreking van vorm, afmetingen en afwerking van uw zwembad. Zo bepalen wij hoe we bouwkundig te werk moeten gaan om dit te realiseren. Mogelijk maken we combinaties van verschillende bouwsystemen om zo vrijstaande constructies, infinity of overloopbaden te realiseren. Op onze bouwkundige ervaring kan u rekenen als het over zwembadbouw gaat.